U trendu

Grčka: Prva optužnica za falsifikovanje kovid sertifikata

ATINA – Nakon istrage sprovedene u Domu zdravlja Palamas u gradu Kardica u centralnoj Grčkoj tužilaštvo je podiglo prvu optužnicu protiv osnivača kriminalne organizacije i druga, brojna teška krivična dela u vezi sa izdavanjem lažnih potvrda o vakcinaciji.

Po nalogu tužioca Vrhovnog suda Vasiliosa Pliotasa, tužilaštvo je, po okončanju istrage, podiglo optužnicu za osnivanje kriminalne organizacije i niz drugih krivičnih dela protiv ukupno 48 lica koja su na ovaj ili onaj način umešana u falsifikovanje kovid sertifikata, što se smatra teškim krivičnim delom ugrožavanja javnog zdravlja i života građana, prenosi portal Katimerini.

Pored teškog krivičnog dela formiranje zločinačke organizacije, za koje je optuženo „tvrdo jezgro“ organizacije od ukupno pet osoba, tužilaštvo je podiglo optužnice protiv ukupno 48 ljudi za niz drugih teških krivičnih dela kao što su pranje novca, podmićivanje i primanje mita, izrada lažnih potvrda, falsifikovanje i dr.

Slučaj izrade falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa pokrenut je kada je u Domu zdravlja Palamas u gradu Kardici otkriven 44-godišnji administrativni službenik koji je navodno izdao lažne kovid sertifikate za više od 34 građana koji nisu želeli da se vakcinišu.

Međutim, na osnovu naloga tužioca Vrhovnog suda Vasilisa Pliotasa koji odmah nakon otkrivanja falsifikovanih kovid propusnica u Kardici intervenisao kako bi se zaštitilo zdravlje građana, istraga za izdavanje i korišćenje lažnih potvrda o vakcinaciji ili preležanoj bolesti proširena je i nastavljena i u drugim gradovima Grčke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.