Grčka se uskoro otvara za turiste!

Nakon dvomesečnog zatvaranja, Akropolj i drugi antički spomenici u Grčkoj ponovo će biti otvoreni za turističke posete od 18. maja, saopštile su grčke vlasti, prenosi grčki list Ekatimerini.

Grčki muzeji i antički spomenici zatvoreni su sredinom marta u okviru vanrednih mera koje grčka vlada uvela s ciljem da se spreči širenje koronavirusa.

„Ove nedelje su postepeno ublažavane vanredne mere i već tokom juna i jula vlada će dozvoliti potpuni pristup turistima, uključujući i manifestacije na otvorenom za veći broj posetilaca, uz propisanu distancu i druge sigurnosne norme“, izjavila je Lina Mendoni, grčka ministarka kulture.

Obilasci antičkih spomenika i drugih istorijskih lokacija i spomenika kulture, vitalni su za oporavak grčkog turizma nakon globalnih vanrednih mera i zabrana putovanja, pa su se stotine umetnika okupile ispred grčkog parlamenta tražeći veću podršku države.

„Ovde smo“, pisalo je na transparentima koje su ispred parlamenta u Atini istakli demonstranti, noseći ogromnu pozorišnu lutku.

U Solunu su se skupili muzičari i svirali uz prateći performans, a mnogi umetnici su se pridružili protestima izvodeći svoje umetničke performanse onlajn, od svojih kuća.

„Ostali smo kod kuće, ali nismo ostali nemi“, poručili su vladi Grčke sindikati i udruženja umetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.