U trendu

Gutereš: Moralna optužnica svetu zbog raspodele vakcina

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres zamerio je danas svetu zbog nepravedne distribucije vakcina protiv korona virusa.

Gutereš je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da su slike iz nekih delova sveta, gde su vakcine sa isteklim rokom, kao i neiskorišćene vakcine u smeću, one koje prikazuju „priču o našim vremenima“, prenosi agencija Rojters.

On je kazao da je većina stanovništva bogatijih zemalja imunizovana, dok više od 90 odsto stanovnika Afrike nije dobilo ni jednu dozu.

„Ovo je moralna optužnica za stanje našeg sveta. To je bezobrazluk. Prošli smo naučni ispit, ali stičemo diplomu iz etike“, rekao je Guterres na generalnoj debati Generalne skupštine UN-a.

Od 5,7 milijardi doza vakcina protiv korona virusa koje su primenjene širom sveta, samo dva odsto ih je dato u Africi.

Gutereš se zalaže za globalni plan vakcinacije koji podrazumeva da će 70 odsto stanovništva sveta biti vakcinisano do prve polovine sledeće godine.

Generalni sekretar, koji 1. januara počinje drugi petogodišnji mandat na čelu svetskog tela, takođe je upozorio na povećanje napetosti između svetskih velesila, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.