U trendu

Gutereš o koronavirusu: Situacija je veoma opasna

ISLAMABAD – Epidemija virusa COVID-19, koja je izbila u Kini, predstavlja veoma opasnu situaciju za svet, ali nije van kontrole, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Gutereš, koji boravi u poseti Pakistanu, rekao je u intervjuu za AP da postoji „ogroman rizik i da moramo da budemo spremni širom sveta za to“.

Najveću zabrinutost Gutereš je izrazio za širenje virusa ju oblastima sa „manjkom kapaciteta u zdravstvenim službama“, posebno pojedinim afričkim zemljama.

Svetska zdravstvena organizacija razmatra načine kako da pomogne u slučaju takvog razvoja situacije, dodao je Gutereš.

U Egiptu je nedavno zabeležen prvi slučaj koronavirusa, što je pokrenulo strahovanja da će se proširiti na afrički kontinent.

Gutereš u Pakistanu učestvuje na konferenciji o 40 godina od kako su izbeglice pobegle iz susednog, ratom razorenog Avganistana.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je na 1.873, a među njima je i direktor glavne bolnice u Vuhanu neurohirurg Liu Ziming, saopštila je danas Zdravstvena komisija Vuhana.

Van Kine je od posledica koronavirusa umrlo petoro ljudi, dok je zaraženo oko 73.000 osoba širom sveta.

Gutereš je konstatovao da je današnji svet, kako je kazao, haotičan, pogođen brojnim krizama.

U tom kontekstu, ukazao je na užase devetogdišnjih sukoba u Siriji, navodeći da je patnja Sirijaca užasna.

Gutereš je apelova na neodložan prekid vatre, a Tursku, Rusiju i Iran je pozvao da pronađu političko rešenje.

O sukobima u Libiji, Gutereš je osudio kršenje embarga na oružje koje su UN uvele toj zemlji.

Gutereš je deo krivice za stanje u svetu prebacio na tri vodeće sile – SAD, Rusiju i Kinu – nazivajući njihov odnos disfunkcionalnim, što je, kako je naveo, paralisalo Savet bezbednosti UN.

„Jasno je da živimo u vremenima kada haos preti da naš svet pretvori u nešto nestabilnije“, istakao je Gutereš.

On se dotakao i mirovnih pregovora SAD i talibana, navodeći da oni predstavljaju šansu za okončanje jednog od sukoba koji su najduže trajali.

„Apsolutno je neophodno da iskoristimo ovu priliku za mis. Milioni Avganistanaca još žive kao izbeglice“, ukazao je Gutereš.

Gutereš je rekao da je u interesu svih da se učini sve što je moguće da se postigne mir, da „mir postane realnost, koji je održiv i da Avganistanci mogu biti integrisani u međunarodnu zajednicu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.