Gutereš: Svet se suočio s pandemijom kršenja ljudskih prava

LONDON – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da se godinu dana od izbijanja pandemije korona virusa pokazalo da se svet suočava sa pandemijom kršenja ljudskih prava.

COVID-19 produbio je postojeće podele, slabosti i nejednakosti i otvorio nova pitanja, uključujući probleme koji se odnose na ljudska prava, napisao je Gutereš u autorskom tekstu za londonski Gardijan.

Ocenjujući da se korona virus širio jer su siromaštvo, diskriminacija i uništavanje prirodnog okruženja stvorili veliku slabost u našim društvima, Gutereš je ukazao da su životi stotina miliona porodica pretrpeli velike promene zbog izgubljenih radnih mesta, povećanja dugova i velikog pada prihoda.

Posebno su pogođeni radnici na prvoj liniji borbe sa virusom, osobe sa invaliditetom, stariji, žene i manjine, istakao je Gutereš i dodao da je za nekoliko meseci napredak na polju rodne ravnopravnosti vraćen decenijama unazad.

Generalni sekretar UN ukazao je da su najveći deo tereta kućnih posloava preuzele žene, a da se istovremeno povećalo nasilje nad ženama u svim oblicima, od onlajn zlostavljanja do porodičnog nasilja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije i sklapanja dečjih brakova.

Ekstremno siromaštvo raste prvi put posle nekoliko decenija, upozorio je Gutereš.

On je posebno ukazao na neuspeh da se obezbedi pravičnost u vakcinaciji protiv korona virusa.

Samo 10 zemalja je dobilo više od 75 odsto svih vakcina protiv COVID-19, a više od 130 zemalja nije dobilo nijednu dozu vakcine, naglasio je Gutereš.

Generalni sekretar UN je naveo da je korona virus ugorzio i politička i građanska prava i dodao da su, koristeći pandemiju kao izgovor, vlasti u pojedinim zemljama uvele vanredno stanje kako bi slomile neistomišljenike, ućutkale nezavisno izveštavanje i ograničile aktivnosti nevladinih organizacija.

COVID-19 je učvrstio dve osnovne istine o ljudskim pravima. Prvo, kršenje ljudskih prava šteti svima, a drugo – ljudska prava su univerzalna i štite nas, istakao je Gutereš.

On je ponovio da efikasan odgovor na pandemiju mora biti zasnovan na solidarnosti i saradnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.