Gutereš:Svet suočen sa mnoštvom egzistencijalnih pretnji

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas svetske lidere da planeta nije samo suočena sa korona virusom i najgorom ekonomskom krizom u poslednjih gotovo 100 godina, već i sa drugim „egzistencijalnim pretnjama“.

Govoreći na virtuelnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma, Gutereš je upozorio na opasnost sa kojom je suočena svetska klima i biodiverzitet, ali i na mogućnost da SAD i Kina zbog svojih nesuglasica podele svet na dva dela, prenosi AP.

On je na sastanku koji se obično održava u švajcarskom skijalištu Davosu, govorio o globalnoj „krhkosti“ u oblasti klime, geopolitičkih podela, sajber prostoru i razoružanju u kontekstu rastućih rizika od širenja nuklearnog i hemijskog oružja.

„Dostigli smo trenutak istine. U 2021. moramo da se pozabavimo ovim krhkostima i da dovedemo svet na pravi put“, rekao je Gutereš.

Kako prenosi Rojters, on je dodao da računa da će kompanije imati važnu ulogu same po sebi i da će izvršiti pritisak na vlade na urade „ispravnu stvar“.

Potrebni ste nam više nego ikad da nam pomognete da promenimo kurs, okončamo krkhost, sprečimo klimatsku katastrofu i izgradimo pravičnu i održivu budućnost koju želimo i koja nam je potrebna, istakao je generalni sekretar UN.

On je ponovo iskazao svoju zabrinutost zbog podela između SAD i Kine po različitim dominantnim strujama, trgovinskim i finansijskim pravilima, geopolitičkim i vojnim strategijama, kao i u oblasti interneta.

Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da sprečimo takvu podelu, upozorio je Gutereš.

On je istakao da je najbrži način za otvaranje ekonomije na globalnom nivou jednaka raspodela vakcina protiv korona virusa.

Ukoliko bogate zemlje misle da će biti bezbedne ako vakcinišu samo svoje stanovništvo, zanemarujući zemlje u razvoju, varaju se, zaključio je on.

Gutereš je ponovo pozvao na ublažavanje dugova za sve zemlje kojima je to potrebno tako da niko ne bude prinuđen da bira između pružanja osnovnih usluga za svoje građane i vraćanja dugova.

On je rekao da će cilj za 2021. godinu biti formiranje globalne koalicije za smanjenje emisije štetnih gasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.