U trendu

Haiti: Razorni zemljotres odneo 1.297 ljudskih života

KAJ – Broj poginulih u zemljotresu jačine 7,2 stepena koji je pogodio Haiti, jednu od najsiromašnijih zemalja sveta, popeo se na 1.297.

Epicentar najsnažnijeg zemljotresa bio je oko 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-O-Pransa, saopštio je Geološki zavod SAD, a potresi su se nastavili i u nedelju.

Hiljade građevina su pretvorene u ruševine, zbog čega službe za vanredne situacije imaju pune ruke posla.

Prema dosadašnjoj evidenciji, najmanje 5.700 ljudi je povređeno, a hiljade su raseljene iz uništenih ili oštećenih stambenih objekata.

Preživeli stanovnici nekih oblasti Haitija bili su primorani da čekaju zdravstvenu pomoć na otvorenom po rekordno visokim temperaturama.

Dalja devastacija Haitija gotovo je izvesna zbog današnjeg dolaska tropske oluje Grejs.

Američki Centar za uragane upozorio je da je nepogoda oslabila ali i dalje predstavlja prijetnju jer je praćena jakim, obilnim kišama koje mogu da izazovu poplave i pokrenu klizišta.

Zemljotres je skoro sravnio neke gradove i pokrenuo klizišta koja su ometala spasilačke napore na Haitiju, zemlji koja se već bori sa pandemijom korona virusa, političkom krizom nakon kon ubistva predsednika Moiza i talasom nasilja lokalnih bandi.

„Nema pomoći, ništa od naše vlade“, rekao je dopisniku AP jedan građanin Haitija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.