Haos na ulicama u Italiji zbog mera: Suzavac i razbijeni izlozi (video)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije bilo je u pripravnosti zbog straha od nasilja, dok su u većim gradovima građani protestovali protiv najnovijih ograničenja u borbi protiv koronavirusa.

Protesti koji su u početku bili mirni, postali su nasilni tokom večeri. Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su razbijali izloge prodavnica, a nekolicina je privedena.

Od Torina, Milana i Trsta na severu do Rima, Napulja i Katanije na jugu, građani su se okupili na trgovima u znak protesta zbog najnovijeg dekreta italijanske vlade, koji podrazumeva parcijalni “lokdaun”, preneo je Gardijan.

“Zaključavanje” znači da su restorani, kafići, pabovi i barovi zatvoreni do 5 ujutru. Teretane, bazeni, pozorišta i bioskopi su potpuno zatvoreni.

U gradu Torinu na severu, neki demonstranti su prekinuli mirni protest, razbijajući izloge prodavnica, postavljajući dimne bombe i bacajući flaše na policiju na glavnom gradskom trgu.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterale demonstrante, a nekolicina je privedena.

U Milanu je policija takođe suzavcem rasterala demonstrante, a novinar Asošiejted Presa izvestio je da su najmanje dve osobe uhapšene.

Više stotina pretežno mladih ljudi bacali su petarde, a na policijski automobil su bačena tri molotovljeva koktela, ali ga, srećom, nisu pogodili, preneo je FoNet.

Napeto je bilo i u Napulju, gde su demonstranti pozivali na ostavku nedavno reizabranog predsednik pokrajine Kampanije, Vinčenca de Luke.

U gradu Leće došlo je do sukoba demonstranata i policije.

I u Trevizu se na glavnom trgu održao protest građana protiv novih mera i Konteove vlade, uz uzvike “Sloboda! Sloboda!”.

Podsetimo, najnoviji dekret italijanske vlade stupio je na snagu u 18 sati, a važiće sve do 24. novembra. Od 23 sata, a u pojedinim gradovima od 24, na snazi je policijski čas.

Uredba podstiče ljude da ne izlaze iz kuća i da ograniče kontakte sa bilo kim izvan njihove uže porodice, ali ne nameće obavezni policijski čas ili zaključavanje i omogućava radnjama i većini preduzeća da ostanu otvorene.

U poslednja 24 sata u Italiji je zaraženo 17.012 ljudi, dok je preminula 141 osoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.