U trendu

Hašimoto: Teško je očekivati da Bah dođe u posetu

TOKIO – Predsednica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto rekla je danas da prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah najverovatnije neće doći u posetu zbog vanrednog stanja koje je zbog porasta broja zaražnih korona virusom produženo u Tokiju do kraja maja.

„Iskreno govoreći, mislim da će biti teško da Bah sada dođe. Ništa još nije odlučeno, ali produžetak vanrednog stanja i njegov dolazak, značilo bi da Bah dolazi u prilično teškom trenutku. Mislim da će to biti teško“, rekla je Hašimoto, a prenosi Rojters.

Otkazivanje posete moglo bi da bude neugodno za MOK i lokalne organizatore, koji su u više navrata uveravali da mogu da organizuju bezbedne Olimpijske igre.

Bah je nedavno rekao da se nada da bi mogao da dočeka olimpijsku štafetu u Hirošimi, a možda i da ode u Tokio, 17. i 18. maja, ali da ništa nije odlučeno.

Hašimoto je ocenila da će donacije vakcina posle dogovora MOK i kompanije Fajzer Biontek za vakcinaciju učesnika Olimpijskih igara učiniti bezbednim to takmičenje.

Većinski deo stanovništva Japana protivi se održavanju Igara i traže odlaganje ili otkazivanje takmičenja. Pokrenuta je peticija na internetu kojom se od MOK-a traži otkazivanje Olimpijskih igara, a potpisalo ju je više od 200.000 ljudi.

Olimpijske igre trebalo je da se održe prošlog leta, ali su pomerene za godinu dana i trebalo bi da počnu 23. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.