Holandija:Složenica društvo od 1,5m proglašena za reč godine

HAG – Društvo od 1,5 metara (holand. anderhalvemetersamenleving), složenica koja opisuje život pod pravilom holandske vlade o održavanju distance od 1,5 metra, proglašena je za reč godine na glasanju u organizaciji kompanije „Van Dale“ koja objavljuje rečnike.

Nova reč, ubačena u rečnik u aprilu, tokom prvog talasa pandemije u Holandiji, dobila je 30 odsto od 12.000 glasova, prenosi AP.

Na drugom mestu, sa 11 odsto glasova, nalazi se reč „fabeltjesfuik“, koju Van Dale definiše kao fenomen koji dovodi do toga da korisnici društvenih mreža zainteresovani za teorije zavere počnu da veruju u njih, usled izloženosti sve većem broju poruka o ovim teorijama na društvenim mrežama.

Sve druge reči u prvih deset povezane su sa pandemijom korona virusa i ilustruju holandski način stvaranja novih reči povezivanjem postojećih, sa ciljem da se opišu novi fenomeni.

Među njima su i „hoestsćaamte“, reč koja označava pojavu osećanja sramote zbog kašljanja u javnosti tokom pandemije, kao i „lockdownfeestje“, koja se koristi da označi žurke koje organizuju i posećuju ljudi koji ne uzimaju za ozbiljno mere karantina uvedene zbog kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.