U trendu

Holandska princeza odbila 1,6 miliona evra iz budžeta

AMSTERDAM – Princeza Amalija, naslednica holandskog prestola, odrekla se prava na godišnji prihod, jer bi se ako prihvati, kako je navela, osećala nelagodno.

Najstarija ćerka kralja Vilem-Aleksandera napisala je premijeru Marku Ruteu da želi da se odrekne prava na 1,6 miliona evra prihoda ličnih i kućnih troškova.

Ona je u četvrtak položila maturu i nakon toga je u pismu navela da ne želi novac dok ne bude imala odgovarajuće kraljevske dužnosti.

Amalija je rekla da nakon završetka škole namerava da pauzira godinu, a zatim započne studije.

„Sedmog decembra 2021. imaću 18 godina i, prema zakonu, dobiću dodatak“, napisala je Amalija u pismu koje je objavila holandska javna televizija NOS.

„Smatram da bi to bilo neugodno dok ne činim ništa, dok je drugim studentima puno teže, posebno u ovom periodu korona virusa“, dodala je ona.

Rekla je da će godišnje vraćati 300.000 evra prihoda i da neće tražiti 1,3 miliona evra sve dok u ulozi princeze ne bude imala velike troškove.

NOS navodi da je to prvi put da član kraljevske porodice odbija da traži platu i naknadu troškova. Holandska monarhija prestigla je Britaniju kao najskuplju u Evropi, prema studiji iz 2012. godine, piše „Gardijan“.

Holandska vlada prošle godine je dogovorila kraljevski budžet od 47,5 miliona evra za 2021. godinu, ne uključujući troškove državnih poseta ili održavanja palata, s tim da je kralj Vilem-Aleksander dobio platu od 998.000 evra i 5,1 milion na ime službenih troškova.

Njegova supruga Maksima dobila je 1,1 milion evra, bivša kraljica Beatriks 1,7 miliona, a Amalija 1,6 miliona evra, preneo je portal Klix.ba.

Pod pritiskom opozicionih stranaka, Rute je pristao na reviziju godišnjih troškova, ali je upozorio na „populističke“ opasnosti takve rasprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.