Holandski studenti čekaju na povratak iz Italije

AMSTERDAM – Nadležne medicinske službe u Holandiji saopštile su danas da traže najbolji način da se grupa od oko 900 studenata iz Groningena što pre vrati u zemlju sa skijanja na severu Italija.

U Holandiji su zabrinuti da bi ova grupa mladih na skijanju u Italiji mogla da utiče na dodatno širenje koronavirusa.

U zemlji je do sada registrovano 38 obolelih od koronavirusa.

„Ozbiljno se pripremamo za različite scenarije“, izjavila je za Rojters predstavnica medicinske službe, Heneke Mensink.

U tom kontekstu, planira se posmatranje ili testiranje svih studenata po njihovom povratku sa skijanja u Italiji‚ ali se razmatraju različite mogućnosti za efikasnu akciju sa celom grupom studenata u što kraćem roku.

Holandska vlada je u utorak, tek nakon odlaska ove grupe u Italiju donela preporuku da se sva putovanja na sever Italije otkažu osim u neodložnim slučajevima.

Lokalne medicinske službe u Groningenu su pre subotnjeg odlaska studenata izdale upozorenje da se odlože ili otkažu sva putovanja na sever Italije.

„Informisali smo ih zašto smo zabrinuti, ali su oni ipak odlučili da otputuju, na svoju odgovornost“, izjavila je Mensinkova i dodala da su nadležni u svakodnevnom kontaktu sa ovom grupom i da do sada nije prijavljen ni jedan sumnjiv slučaj.

Nacionalni institut za zdravlje u utorak je izdao uputstvo ovoj grupi da u narednim nedeljama pažljivo nadziru opštu zdravstvenu sliku i da se ne približavaju licima koja imaju bilo kakve simptome zaraze koronavirusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.