U trendu

Holivudski glumac uhapšen u Hrvatskoj zbog milionske prevare (foto)

Američki glumac i producent Don Viktor Kisternino, kojeg vlasti SAD potražuju zbog milionske prevare iz zajma za pomoć firmama pogođenim pandemijom, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u zagrebačkom Remetincu, piše danas Jutarnji list.

On je ispričao da je iz SAD pobegao u strahu od administracije novog predsednika Džozefa Bajdena, pa je politički azil nameravao da zatraži u Hrvatskoj.

Tvrdi da je način na koji je poslovao bio dozvoljen u vreme administracije Donalda Trampa.

„Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio da pobegnem u Evropu i zatražim azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gde sam hteo da zatražim politički azil“, rekao je u svojoj obrani Don Viktor Kisternino.

Kisternino (45) je poznat po epizodnoj ulozi u seriji Hitna pomoć.

Hrvatska policija uhapsila ga je na osnovu američke međunarodne poternice kada je u nedelju uveče ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.

Određen mu je ekstradicioni pritvor i sada je Remetincu.

Kisternino je na osnovu falsifikovanih podataka dobio zajam za zaštitu radnih mesta, navodeći da njegova firma ima 422 zaposlenih, a ima ih samo dvoje – njega i njegovu suprugu.

Nezvanično, Kisternino je izjavio da se protivi izručenju SAD, a to znači da neće biti skraćenoga postupka, nego će se voditi dug ekstradicioni postupak, piše Jutarnji.

Na spisku preminule osobe

Kisternina, koji se poslednjih godina preko svoje kompanije MagnifiCo bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umetnosti, Državno tužilaštvo iz Orlanda, na Floridi tereti da je proneverio 7.2 miliona dolara državnog zajma za podršku firmama pogođenim pandemijom.

On je na osnovu falsifikovanih podataka dobio zajam za zaštitu radnih mesta navodeći da njegova kompanija ima 422 zaposlenih dok su zapravo imali samo dvoje – Kisternina i njegovu devojku.

Ali, njegova poreska prijava zapela za oko poreskoj službi jer su svi Kisterninovi zaposleni plaćali isti porez na dohodak – 3,356 dolara mesečno. Budući da ljudi po pravilu zbog broja dece, nezaposlenih supružnika, invaliditeta ili drugih razloga često imaju različite poreske olakšice, bilo je sumnjivo da čak više od 400 osoba plaća identičan porez.

Temeljnom proverom Kisterninove prijave ustanovljeno je da su među navodno zaposlenima bile i tri preminule osobe, a neki brojevi socijalnog osiguranja bili su nepostojeći.

Kisternino, koji iza sebe ima epizodnu ulogu u nekad popularnoj seriji „Hitna služba“, u proteklih je pet godina naveden i kao producent na dva niskobudžetna britansko-irska filma. Ali, ako je verovati njegovoj LinkedIn stranici, on nije samo stručnjak za filmski biznis, nego i za informacione tehnologije, odnose s javnošću, projektni manadžment, pravo i nekretnine, financijske analize…

Pod pritiskom pandemije koronavirusa, američke savezne vlasti požurile su da što pre pomognu malim i srednjim poduzetnicima kojima je pretio gubitak radnih mesta, zbog čega su provere pre dodjele sredstava bile minimalne pa je tako bilo i moguće da se kompanija osnovana 2014., koja je godinama imala samo nekoliko zaposlenih, prijavi za pomoć s navodno više od 400 radnika.

Život u luksuzu

A novac koji je otišao Kisterninu brzo se vratio u opticaj. Prvo je vratio dug od 1,4 miliona dolara jednom rođaku, a zatim je počeo da nabavlja nova vozila za sebe i svoju devojku pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, Lincoln Navigator za 89.000 dolara, a devojci uplatio prvu ratu za novi Nisan. Nakon toga su se zajedno bacili u potragu za luksuznom vilom s četiri garaže, koje su im bile potrebne za njihov novi vozni park.

Pronašli su luksuznu vilu na Floridi, koju su platili 3,495 miliona dolara. Raskošno zdanje s više od 1.100 kvadrata prostiralo se na skoro pet hektara, a bilo je opremljeno modernim bazenom, kaminom na otvorenom, pabom, teniskim terenom, kancelarijama, štalama za pet konja i – četiri garaže. Celo imanje sad je pod blokadom suda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.