U trendu

Hrvatska: Četvrtina građana ne namerava da se vakciniše

ZAGREB – Četvrtina građana Hrvatske nema nameru da se vakciniše protiv korona virusa, pokazalo je istraživanje agencije Promocija Plus.

Na pitanje da li su se vakcinisali, 48 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, a da to namerava da učini odgovorilo je 16,5 odsto ispitanih.

U Hrvatskoj je, prema zvaničnim podacima, protiv korona virusa vakcinisano preko 1,5 miliona građana, tj. 45 odsto odraslih, iako je inicijalnim planom predviđeno da se do početka leta vakciniše više od polovine stanovništva, prenosi portal Index.hr, uz podsećanje da je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno da se imunizuje najmanje 70 odsto populacije.

Na pitanje zašto su se vakcinisali, najveći broj ispitanika navodi da su bili podstaknuti strahom od kovida-19 (34,4 odsto), zatim željom da se vrati normalan način života (24,4 odsto), a svaki peti građanin Hrvatske (20,3 odsto) izrazio je uverenje da je to jedini način da se zaustavi pandemija.

Anketirani su navodili i da su se vakcinisali zato što je vakcinacija civilizacijska tekovina (6,5 posto), ali i zato što su poslodavci to zahtevali (4.5 posto).

Kod onih koji se nisu vakcinisali niti nameravaju, a nisu preležali kovid-19 (31,2 odsto), ključni argument protiv vakcinacije su moguće nuspojave, više od četvrtine (27,7 odsto) smatra da je vakcina nebezbedna, dok 15,8 odsto tvrdi da je korona laž ili da se opasnost od ove zarazne bolesti preuveličava.

Premijer Andrej Plenković ponovo je danas iz hrvatskog Sabora apelovao na građane da se vakcinišu protiv korona virusa i poručio da Hrvatska ima 1,3 miliona neupotrebljenih doza.

„Svaka vakcinisana osoba, svaka sprečena zaraza danas, spašen je život sutra“, poručio je Plenković, prenela je ranije HINA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.