U trendu

Hrvatska: Izborna tišina uoči lokalnih izbora u nedelju

ZAGREB – U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu izborna tišina uoči lokalnih izbora koji će biti održani u nedelju.

Državna izborna komisija pozvala je sve učesnike i medije da poštuju izbornu tišinu ili će u protivnom biti sankcionisani.

Za kršenje izborne tišine predviđene su novčane kazne od 3.000 kuna za pojedinca do pola miliona kuna za pravno lice, odnosno političku stranku.

Kandidati koji prekrše izbornu tišinu biće kažnjeni iznosom od 10.000 do 30.000 kuna.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidovalo se više od 38.000 kandidata, nešto manje nego pre četiri godine.

U nedelju će biti birani kandidati za predsednike opština i gradskih veća, kao i za županijske skupštine i opštinske načelnike, gradonačelnike i župane i njihove zamenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u opštinama gde su Hrvati manjina.

Na dan lokalnih izbora, državljani Hrvatske s pravom glasa moći će da uđu zemlju bez obzira na to iz koje države dolaze.

Dolazak u Hrvatsku iz drugih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, a reč je o osobama koje nužno moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će biti izuzetak od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice i ne moraju da imaju potvrde o testiranju na korona virus ili potvrde da su vakcinisani.

Za osobe koje dolaze po tom osnovu važiće pravilo da ne smeju da se zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati inače će nad njima biti primenjene epidemiološke mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.