U trendu

Humanitarni brod iskrcao na desetine migranata u Italiji

AUGUSTA – Humanitarni brod iskrcao je na desetine afričkih migranata u jednom italijanskom primorskom gradu nedelju dana nakon što su spaseni u Sredozemnom moru u blizini Libije, saopštila je danas dobrotvorna organizacija koja upravlja tim brodom.

Humanitarni brod „Geo Barents“, pristao je u utorak kasno u lučki grad Augusta, nakon što su mu italijanske vlasti dale dozvolu za istovar putnika, prenosi AP.

Na brodu je bilo 60 afričkih migranata, uključujući šest žena i bebu staru sedam dana.

Migranti su rekli da im je laknulo kada je koordinatorka projekta Lekari bez granica (MSF) Barbara Dek, objavila da je Italija odobrila da je sigurno da se iskrcaju u luci.

Mnogi od njih su se veselili i igrali, dok su drugi plakali kada su videli obalu.

Kamal Mezali, jedan od migranata iz Tunisa koji je godinama živeo i radio u Libiji, rekao je da planira da dovede svoje dvoje dece i suprugu kako bi uspostavili „miran život“ u Italiji.

Doktorka Andolina Antonio iz italijanskog ministarstva zdravlja ukrcala se u brod rano jutros kako bi nadgledala brzo testiranje protiv korona virusa, kojem su se podvrgli i migranti i posada broda, a svi testovi su se pokazali kao negativni.

Migranti su se iskrcali u luci u kojoj su bili prisutni italijanska policija, predstavnici humanitarne agencije Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.