U trendu

HZJZ objavio detaljnu analizu efikasnosti AstraZeneka cepiva

ZAGREB – Koristi od vakcine Astra/Zeneka nadmašuju rizike, uprkos verovatnoj povezanosti s retkom pojavom poremećaha ugrušaka i smanjenja trombocita, pokazala je detaljna analiza, koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravlje.

Ovu vakcinu je registrovala Evropska agencija za lekove za prevenciju covida-19 kod osoba starijih od 18 godina.

Navodi se da je u kliničkim studijama koje je Evropska agencija za lekove uzela u razmatranje vakcina Astra/Zeneka je delovorna oko 60 odsto u sprečavanju bolesti.

Dodaje se da je procena delotvorosti ove vakcine pođednaka kod mladih i starijih, ali prema podacima koje je Evropska agencija za lekove uzela u obzir, nije se pokazala statistički značajnom, prvenstveno zbog malog broja starijih ispitanika.

„Nijedan ispitanik koji je primio vakcinu nije imao težak oblik bolesti koji zahteva hospitalizaciju, a u kontrolnoj grupi ispitanika zabeleženi su teški oblici bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju, što ukazuje na vrlo visoku zaštitu od teških oblika bolesti“, navodi se u analizi HZJZ objavljenoj na portalu koronavirus.hr.

Napominje se i da nuspojave ove vakcine, uočene u kliničkim studijama, ne izlaze iz okvira očekivanih i uobičajenih.

Na osnovu dodatnih informacija o AstraZenekinoj vakcini ukazuju na to se pokazalo da jedna doza ove vakcine pruža zaštitu od oko 70 odsto već tri sedmice nakon primene i da ta zaštita ne slabi kroz 12 naednih 12 sedmica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.