U trendu

Iduće 2 nedelje ključne za procenu ekonomskog efekta korone

MINHEN – Sledeće dve nedelje biće ključne za utvrđivanje ekonomskog uticaja koronavirusa u Kini, izjavila je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

U tom periodu trebalo bi da se ponovo otvore fabrike u Kini, što bi omogućilo da se bolje „sagleda otpornosti Kine i, na osnovu toga, prelivanje efekata na ostatak sveta“, rekla je Georgieva za CNBC na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ona je navela da MMF takođe prati širenje virusa Covid-19 izvan Kine, dodavši da to „za sada nije ozbiljan problem“, ali da bi to moglo da se promeni ukoliko se virus proširi na „zemlje sa slabim zdravstvenim sistemima, na primer u Africi“.

Georgieva je upozorila na poređenje novog koronavirusa sa globalnom epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) ranih 2000-ih, koju MMF koristi kao referentnu tačku. Kako je objasnila, ne samo da je ovaj tip novog virusa, Covid-19, drugačiji od SARS-a, već su se promenili i Kina i svetska ekonomija.

Kina je činila samo 8,0 odsto svetske ekonomije u ranim 2000-ima, a sada ima udeo od 19 procenata, istakla je.

„Stoga je prelivanje posledica iz Kine, posebno na ekonomski integrisanu Aziju, ali i na ostale delove sveta mnogo značajnije“, rekla je ona.

Dodala je da je svetska ekonomija u to vreme bila „u stvari u prilično dobrom stanju“ a da je danas „sporija“.

Georgieva je podržala „dva veoma važna koraka“ Kine – posvećivanje velike pažnje oblastima zahvaćenim epidemijom i ulivanje veće likvidnosti u ekonomiju, zajedno sa smanjenjem kamatnih stopa i pružanjem podsticaja pogođenim oblastima da podrže lokalnu privredu.

Šefica MMF-a je ove nedelje izjavila takođe da osnovni scenario MMF-a o uticaju koronavirusa na kinesku ekonomiju „ima oblik slova V, što znači dramatičan pad i izuzetan oporavak“, podseća CNBC.

(Tanjug)