U trendu

IFO: Zemlje sveta očekuju veći rast posle Bajdenovog izbora

MINHEN – Međunarodni ekonomski stručnjaci procenjuju da će izbor DŽoa Bajdena za predsednika SAD-a podstaći privredni rast u njihovim državama, prema rezultatima ankete Instituta IFO, sprovedene među 843 stručnjaka iz 107 zemalja.

Oni očekuju da će pobeda demokratskog kandidata na američkim predsedničkim izborima u proseku povećati rast u 2021. godini za 1,16 procentnih poena, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

„Posle aktuelne krize s koronavirusom i njenih drastičnih efekata, ispitanici kažu da bi Bajdenovo predsedništvo moglo da bude tračak nade za globalni ekonomski razvoj u narednoj godini“, konstatuje Niklas Potrafke, direktor IFO-vog Centra za javne finansije i ekonomsku politiku, i njegove kolege u članku za časopis Šneldenst.

Međutim, ispitanici u SAD-u ne očekuju značajnije promene u pogledu rasta u sopstvenoj zemlji, pri čemu predviđaju ukupan pozitivan efekat od samo 0,98 procentnih poena.

Potrafke istovremeno ističe da je u periodu od 1949. do 2012. godine ekonomski rast pod demokratskim predsednicima u SAD bio 1,79 procentnih poena veći nego pod republikanskim predsednicima.

„Pod pretpostavkom da se ovaj obrazac nastavi, onda pogled u prošlost sugeriše povećanje stope rasta pod demokratom DŽoom Bajdenom nego pod drugim mandatom republikanca Donalda Trampa“, navodi se u studiji.

Prva polovina odgovora dobijena je pet dana pre datuma izbora 3. novembra, a druga polovina nakon toga u periodu od 8. do 13. novembra, preciziraju iz IFO instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.