U trendu

Imaju samo jednu žrtvu korone: Država koja je sasvim razbila lanac prenošenja

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern rekla je da je “oprezno optimistična“ kada je reč o ograničavanju epidemije koronavirusa nakon što se broj zaraženih smanjuje. U protekla 24 sata u toj ostrvskoj zemlji sa 4.8 miliona stanovnika zabeleženo je 29 novih slučajeva, ukupno 1.239, a do sada je umrla samo jedna osoba.

Prvi slučaj potvrdili su 26. februara, a granice su zatvorili 19. marta. Premijerka je pohvalila Novozelanđane zbog “razbijanja lanca prenosa“ u prvoj polovini trajanja zabrana. Ardernova je građanima poručila da je ono što su uradili u poslednje dve nedelje “ogromno“, prenosi Dejli Mejl.

Novozelandske vlasti tek sada moraju da odluče hoće li produžiti ili ublažiti blokadu koja bi trebalo da istekne u ponoć 22. aprila. Testiranja su počeli da se sprovode još 22. januara, iako je prvi pozitivan slučaj potvrđen 26. februara. Nakon toga počeli su da preduzimaju drastične zdravstvene mere čak i kada je bilo jako malo slučajeva zaraze. Svi oni koji su pristizali u Novi Zeland nakon 14. marta morali su da budu u samoizolaciji, a objavljena je i zabrana pristajanja brodova za krstarenje.

Zabrana ulaska onima koji nisu stanovnici i državljani usledila je 18. marta, a u tom trenutku imali su samo 32 potvrđena slučaja. Okupljanja više od 100 ljudi zabranjena su 19. marta, a zabrana kretanja nastupila je 25. marta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.