Imunitet od ruske vakcine 3-4 meseca

MOSKVA – Tzv. lagana vakcina protiv korona virusa, odnosno unošenje samo jedne od dve komponente vakcine u organizam, štitiće od infekcije tri ili četiri meseca, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Gincburg za TAS S.
„Očekuje se da će imunitet biti formiran za tri nedelje Neće trajati dugo, mislim da će, nažalost, trajati tri ili, u najboljem slučaju, četiri meseca“, rekao je Gincburg.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao novinarima nakon godišnje konferencije za štampu da naučnici mogu da razviju „laganu“ verziju vakcine protiv novog korona virusa sa kraćim trajanjem delovanja, što će, međutim, omogućiti da se vakciniše znatno veći broj ljudi .
Prema Gincburgu, efikasnost vakcine biće oko 85 odsto, možda čak i manje za starije ljude.
„Međutim, ispuniće svoju glavnu funkciju, a to je smanjenje broja teških slučajeva i hospitalizacija, bez obzira na starost pacijenata“, rekao je on.
„To će biti jednokomponentna vakcina i koristiće se prvenstveno u zemljama s visokim mortalitetom, gde je smrtnost potrebno brzo smanjiti uz pomoć vakcine, ali po cenu kraćeg efekta. Dakle, biće neka vrsta kompromisa“, nastavio je ruski naučnik.
Gincburg je dodao da se vakcina može isporučiti u druge zemlje ili proizvesti na licu mesta po ruskoj tehnologiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.