Incko: Virus ne može sprečiti okupljanje plemenitih ljudi, da se sećaju i mole za žrtve

Virus ne može sprečiti okupljanje plemenitih srca da se danas sećaju i mole za žrtve, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko u današnjem obraćanju javnosti povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

„Danas na večni počinak ispraćamo devetero ljudi, a mnogo je onih čija tela nikad nisu pronadjena“, naveo je Incko.

Visoki predstavnik je zamolio sve one koji imaju informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku ostalih žrtava, da se obrate institucijama i pomognu im u potrazi.

„Dati ime studentskom domu po ratnom zločincu je neljudski, a ujedno je i izrugivanje pravim ljudskim vrednostima“, ocenio je Incko, aludirajući na to što je studentski dom na Palama nazvan po haškom osudjeniku Radovanu Karadžiću.

On je pozvao nadležne institucije da promene naziv tog studentskog doma u ime budućnosti i novih generacija.

Visoki predstavnik je dalje rekao da su u prenošenju istine o Srebrenici najviše učinile „herojske majke Srebrenice“.

„One zaslužuju naše divljenje i našu podršku. Jedna od njih je bila pokojna Hatidža Mehmedović, koja je svoje blago, kako je nazvala svoju porodicu, pokopala u Potočarima. Znala bi reći: ‘Samo da kažu da im je žao što su to učinili ili, bar, da im vidim na licu, u oku, da se kaju. Mom srcu bi bilo lakše'“, kazao je Incko.

Samo pet godina nakon što je sahranila svog sina, Hatidža je javno pozvala sve one koji su učestovali u izvršavanju genocida u Srebrenici da, ako imaju potrebu, posete mezarje u Potočarima i zatraže oprost.

„Želim da ovaj svojevrsni Hatidžin testament bude planetarno prepoznat kao što je i sama Srebrenica. Oprostom pobedjuje čovječanstvo, pobjedjuje ljudskost“, zaključio je visoki predstavnik u BiH.

U Potočarima kod Srebrenice danas se obeležava 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

U Potočarima je zbog pandemije korona virusa ove godine mnogo manji broj prisutnih.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjeno devet nividentifikovanih srebreničkih žrtava, a još se traga za oko hiljadu nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.
Tokom dana će se video porukom obratiti i brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i ostalih medjunarodnih institucija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.