U trendu

Indija od 10. januara kreće sa primenom treće doze

NJU DELHI – Indija će od 10. januara početi sa primenom buster vakcine protiv kovida 19, za zdravstvene radnike i druge koji su najviše izloženi virusu, u trenutku kada raste broj slučajeva omikron varijante širom zemlje, saopšteno je iz indijske Vlade.

U obraćanju naciji, premijer Nerendra Modi je saopštio je i da će svi u uzrastu od 15 do 18 godina početi da primaju vakcinu protiv kovida 19 od 3. januara, a onima iznad 60 godina, sa pratećim bolestima, biće ponuđene treće doze vakcine nakon preporuke lekara, prenosi Rojters.

Indija je prijavila nagli porast slučajeva omikrona, pri čemu je taj broj dostigao ukupno 415 u 17 indijskih saveznih država.

Indijski premijer je pozvao građane da nastave da nose zaštitne maske za lice i da se pridržavaju drugih mera protiv kovida 19, a savezna Vlada je pozvala države da ograniče gužve u prazničnom periodu oko Nove godine, dok je nekoliko država delimično zabranilo javne proslave.

Broj slučajeva korona virusa u zemlji od 1,3 milijarde stanovnika smanjen je za skoro polovinu u odnosu na pre mesec dana, a u poslednja 24 sata, prema podacima Vlade, Indija je prijavila 7.189 novih infekcija, čime je ukupan broj dostigao 34,78 miliona, a to je drugi najveći rezultat, odmah iza SAD.

Modijeva vlada ubrzava svoju kampanju vakcinacije, a do sada je najmanje jednu vakcinu primilo 88 odsto populacije od 944 miliona koja ispunjava uslove, dok je 61 odsto imunizovano sa obe doze, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar