U trendu

Indija odobrila još dve vakcine protiv korone i jedan lek

NJU DELHI – Indija je danas dozvolila hitnu upotrebu dve vakcine i jednog leka protiv korona virusa u momentu dok vlasti upozoravaju na širenje omikron soja.

Prva vakcina je Kovovaks, koja je verzija Novavaks vakcine koju je proizveo Indijski Serum Institut, a koja se daje u dve doze i napravljena je od laboratorijski uzgojenih kopija šiljastog proteina koji oblaže korona virus, prenosi agencija AP.

Druga odobrena vakcina je Korbevaks, koju je napravila indijska firma „Biological-E“, za koju je ministar zdravlja rekao da je prva autohtono razvijena vakcina u zemlji zasnovana na proteinima protiv kovida-19.

Indija je takođe dala dozvolu za hitnu upotrebu antivirusnog leka Molnupiravira, koji će proizvoditi 13 kompanija u zemlji i koji će se koristiti u hitnim situacijama za lečenje pacijenata sa kovidom-19.

Kako navodi AP, iako je broj dnevnih slučajeva novozaraženih u Indiji ostao nizak mesecima unazad, a nakon što je zemlja doživela razarajući porast broja slučajeva ranije ove godine, zabrinutost zbog omikrona je porasla poslednjih nedelja, što je podstaklo mnoge države da uvedu nove mere ograničenja.

U glavnom gradu Nju Delhiju danas je najavljeno niz novih anti-kovid mera, uključujući noćni policijski cas, zatvaranje bioskopa i teretana i zabranu velikih javnih okupljanja ili događaja.

Indija je do sada potvrdila preko 650 slučajeva omikron soja korona virusa, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar