Indija počela da vakcinise mlade od 15 do 18 godina

NJU DELHI – Indija je danas počela da vakciniše mlade uzrasta od 15 do 18 godina protiv korona virusa, u nastojanju da, usred straha od omikron soja, proširi vakcinaciju.

Indijske vlasti su danas prijavile 33.750 novih slučajeva kovida-19 i 123 smrtna slučaja, dok je ukupan broj omikron slučajeva dostigao 1.700, saopštilo je indijsko ministarstvo zdravlja, a prenosi agencija Rojters.

Vakcinacija će se, kako je saopšteno, obavljati u privatnim i javnim školama, a školskim vlastima je naređeno da svoje dnevne podatke o vakcinaciji prijave državnim organima.

„Deca će dobiti vakcine u svojim školama. Ona takođe mogu da odu u centre za vakcinaciju i dobiju dozu”, izjavio je DŽai Prakaš Šivahare, zdravstveni komesar u indijskoj državi Gudžarat.

Vlasti u Gudžaratu se nadaju da će ove nedelje dati prvu dozu za 3,6 miliona dece.

„Imamo kapacitete i imamo vakcine da pokrijemo većinu dece. Apelujemo na roditelje da sarađuju i obezbede da deca što pre budu vakcinisana“, dodaje Šivahare.

Hiljade dece, od kojih mnogi u pratnji roditelja, od jutros stoji u redovima ispred škola, medicinskih centara i specijalnih zdravstvenih kampova da bi obezbedili svoju prvu dozu vakcine.

Indijska vlada daje deci samo vakcinu “Kovaksin” proizvođača “Barat Biotek”, jer je to jedina vakcina koja je odobrena za hitnu upotrebu za starosnu grupu od 15 do 18 godina, saopštilo je prošle nedelje indijsko ministarstvo zdravlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar