Indija se sprema za vakcinaciju, uskoro odobrenje vakcine

NJU DELHI – Indija priprema potrebnu infrastrukturu i radne grupe za nadzor nad sprovođenjem nacionalnog programa vakcinacije Covid-19, očekujuc?i da regulatorna tela uskoro izdaju odobrenje za hitnu upotrebu za najmanje jednog kandidata za vakcinu.

Indijske regulatorne vlasti trenutno procenjuju bezbednu upotrebu tri vakcine, uključujući i AstraZeneka sa Oksforda.
„Uspostavili smo upravljački mehanizam na više nivoa koji će nadgledati proces vakcinacije i pružati pomoć“, rekao je Raješ Bushan, visoki zvaničnik indijskog Ministarstva zdravlja i porodične zaštite, dodajući da ova zemlja priprema 29 000 punktova za transport i čuvanje vakcine i više desetina hiljada potrebne opreme za sprovođenje programa vakcinacije, prenosi CNN.

Vlasti u nekoliko saveznih država se nadaju da će započeti masovnu imunizaciju već u januaru i započele su pripremu infrastrukture potrebne za program vakcinacije.
„Sredinom januara, nadamo se da će program vakcinaacije biti pokrenut i u roku od nekoliko dana bićemo spremni da pokrijemo oko 8 miliona korisnika prvom dozom“, izjavio je Srinivasa Rao, direktor javnog zdravlja u državi Telangana, indijskoj TV ranije ove nedelje.

Savezna država Kerala najavila je tokom vikenda da će celokupnoj populaciji besplatno obezbediti vakcinu Covid-19 i da je postupak registracije vakcine u završnoj fazi.
Indijska vlada ranije je potvrdila da će u početku vakcina biti dostupna zdravstvenim radnicima i radnicima na prvim linijama borbe sa COVID 19, a nakon toga i ljudima u starosnoj grupi 50 i više godina, zavisno od količine dostupnih doza.

Indija, država sa preko 1,3 milijarde stanovnika, je od početka pandemije zabeležila skoro 10 miliona slučajeva koronavirusa, uključujući više od 144.000 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.