U trendu

Indijski soj podseća na brazilski i južnoafrički soj kovida

NJU DELHI – Soj korona virusa koji je otkriven u Indiji ispituju naučnici šsirom sveta, ali se još ne zna koliko se proširio i da li izaziva smrtnonosni drugi talas u Indiji, mada se zna da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim.

Virusi mutiraju sve vreme i prave razne sojeve – većina je beznačajna, neki sojevi su čak manje opasni, ali neki mogu biti opasniji i zarazniji, pa i da naprave vakcine manje efikasnim, javlja BBC.

Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru u Indiji.

Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka.

Otkriven je u 220 od 361 sakupljenih uzoraka između januara i marta u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra.

U međuvremenu, otkriven je u još 21 državi.

Putnici su najverovatnije doneli indijski soj u Veliku Britaniju, gde je otkriveno 103 slučajeva B1617 od 22. februara, pa je većini putnika iz Indije zabranjeno da dođu u Veliku Britaniju.

Britanska služba za javno zdravlje je stavila indijski soj kao „jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom“, ali zasad ga ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost.

Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine.

Virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Lujzijana Džeremi Kejmil kaže da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene u južnoafričkom i brazilskom soju.

Upravo ta mutacija može da pomogne virusu da izbegne antitela imunog sistema, koji su stvoreni vakcinom ili preležanim kovidom-19.

„Ne verujem da je indijski soj zarazniji od britanskog i ne smemo paničiti“, rekao je Kejmil.

Povećan broj obolelih u Indiji bi mogao da bude povezan sa velikim okupljanjima, a nedostatak preventive, nedostatak preventivnih mera i nenošenje maski, odnosno, izostanak socijalnog distanciranja.

Naučnici veruju da će postojeće vakcine pomoći da se soj zaustavi u izazivanju težih oblika bolesti.

Neki sojevi će neizvešno zaobići zaštitu koje nude postojeće vakcine, prema dokumentu objavljenom u časopisu „Nejčr“, koji je napisao profesor Gupta i njegove kolege-istraživači.

Kao rezultat, vakcine će morati da se modifikuju, ali će vakcinacija ipak usporiti širenje zaraze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.