U trendu

Indijski soj stigao do Izraela: Zaražena 41 osoba

JERUSALIM – U Izraelu je otkriven 41 slučaj indijskoj soja korona virusa, od kojih su četiri osobe prethodno vakcinisane, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Izraela.

Od ukupnog broja zaraženih 24 njih se vratilo iz inostranstva dok je 17 inficirano u zemlji, a nisu svi slučajevi transmisije povezani sa putnicima, preneo je Džeruzalem post.

Takođe, među inficiranima je petoro dece, dodalo je ministarstvo zdravlja.

Postoji strah da bi soj mogao da bude delimično rezistentan na vakcine, zbog čega su vodeći čelnici ministarstva zahtevali od vlade da zaustavi Izraelce da putuju u Indiju, ali su apelovali da se zaustave i dolasci iz Indije, osim u retkim slučajevima.

Većina zaraženih je došlo u Izrael iz Indije, ali neki su ušli iz drugih zemalja.

Svi putnici koji su sleteli po dolasku dali su dokaz da su negativni na kovid-19.

Ministarstvo zdravlja je reklo da i dalje nema jasne informacije o posledicama indijskog soja na vakcinisane osobe ili ljude koji su se oporavili od korona virusa.

Profesor Eran Segal, biolog sa naučnog Vajcman instituta, rekao je za izraelski list da je prerano da se javnost alarmira novim sojem.

On je dodao da je Fajzerova vakcina najverovatnije efikasna protiv indijskog soja do neke mere, „jer su ključne mutacije u spajk proteinu poznate i viđene u ostalim mutacijama“.

„Mi već znamo da su vakcine efikasne protiv njih. Dakle, ne možemo biti skroz sigurni, ali verujem da je vrlo verovatno da će vakcine biti efikasne protiv indijskog soja“, izjavio je Segal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.