U trendu

Indonezija: Protesti ispred američke ambasade zbog Gaze

DŽAKARTA – Propalestinski demonstranti ispred američke ambasade u glavnom gradu Džakarti, ali i drugim gradovima Indonezije, zahtevali su danas okončanje izraelskih vazdušnih napada na Pojas Gaze.

Nekoliko stotina demonstranata sa indonežanskim i palestinskim zastavama i transparentima „Slobodna Palestina“, okupilo se duž glavne ulice u Džakarti u kojoj se nalazi američka ambasada, koju je čuvalo više od 1.000 policajaca, prenosi AP.

Jedna grupa demonstranata, koju je organizovala Ujedinjena indonežanska muslimanska studentska akciona grupa, tokom marša skandirala je „Bog je veliki“ i „Sloboda za Palestinu“, a druga grupa, koju je organizovala Konfederacija indonežanskih sindikata, održala je sličan skup nekoliko stotina metara od ambasade i marširala centrom Džakarte do sedišta misije Ujedinjenih nacija.

Slični protesti, koje su organizovali sindikalni radnici, održani su danas istovremeno i u drugim indonežanskim gradovima, uključujući Surabaju, Bandung, Makasar i Pekanbaru, a vlasti su upozorile učesnike protesta da drže socijalnu distancu tokom demonstracija kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska država na svetu, već dugo snažno podržava Palestince i nema formalne diplomatske odnose sa Izraelom, a predsednik Džoko Vidodo ranije je osudio vazdušne napade na Pojas Gaze.

„Izraelska agresija mora biti zaustavljena“, napisao je on u nedelju na Tviteru.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj kasno u nedelju, Vidodo, malezijski premijer Muhjidin Mohd Jasin i brunejski sultan Hasanal Bolkiah pozvali su na prekid vatre između Izraela i Hamasa i smirivanje situacije.

Trojica lidera država jugoistočne Azije sa muslimanskom većinom takođe su pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da hitno reaguje kako bi garantovao bezbednost i zaštitio palestinske civile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.