U trendu

Interpol u Istanbulu bira novog predsednika

ISTANBUL – Međunarodna policijska organizacija Interpol je započela danas godišnji sastanak u Istanbulu, na kojem će se razgovarati o bezbednosnim pretnjama i kriminalnim trendovima, a biće održani i izbori za novo rukovodstvo tog međunarodnog policijskog tela.

Šefovi policije i drugi predstavnici iz 194 zemlje članice organizacije prisustvuju trodnevnoj Generalnoj skupštini koja bi trebalo u četvrtak da glasa za izbor novog predsedništva i članova izvršnog odbora, prenosi agencija AP.

Izbori za predsednika se pomno prate otkako je prvi kineski predsednik tog tela, Meng Hongvej, nestao usred svog četvorogodisnjeg mandata na povratku u Kinu 2018. godine.

Kasnije se ispostavilo da je priveden, optužen za primanje mita i druga navodna krivična dela. Interpol je tada saopštio da je Meng podneo ostavku na mesto predsednika.

Potpredsednik Interpola Kim DŽong Jan iz Južne Koreje je brzo izabran kao zamena da odsluži ostatak Mengovog mandata.

Kimovo predsedavanje trebalo je da se završi 2020. godine, ali je njegov mandat produžen za godinu dana nakon sto je pandemija korona virusa navela Interpol da otkaže svoju godišnju skupštinu prošle godine.

Njegova zamena biće izabrana na jedan četvorogodišnji mandat.

Iako je generalni sekretar Interpola taj koji svakodnevno vodi Interpol, predsednik je i dalje ključna figura koji ima važnu ulogu u nadgledanju rada tog policijskog tela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar