U trendu

Irak: U požaru u bolnici 66 stradalih, više od 100 povređenih

BAGDAD – Broj poginulih u požaru, koji je izbio u kovid bolnici na jugu Iraka, porastao je na 66, dok je više od 100 ljudi povređeno, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

Porodice žrtava i jedan od zaposlenih lekara u bolnici Al-Husein u gradu Nasirija na jugu Iraka, optužili su vlasti za nemar, prenosi Rojters.

Istraga je pokazala da je požar izbio kada su varnice sa pokvarenih električnih instalacija zahvatile bocu kiseonika, koja je onda eksplodirala, saopštile su vlasti.

Spasilački timovi su danas morali da koriste dizalicu kako bi uklonili ugljenisane i istopljene ostatke dela bolnice, u kojoj su se lečili oboleli od korona virusa.

Jedan zdravstveni radnik iz bolnice, koji je smenu završio nekoliko sati pre izbijanja požara, rekao je da bolnica nema sistem za prskanje, niti protivpožarni alarm.

Premijer Iraka Mustafa al-Kademi potvrdio je ranije da je uhapšen direktor bolnice.

Svetske agencije izveštavaju da su rođaci nastradalih demonstrirali ispred bolnice i da su u jednom trenutku izbili sukobi sa policijom tokom kojih su zapaljena dva policijska vozila.

Jedinica intenzivne nege sa 70 ležajeva sagrađena je pre tri meseca, a zvaničnici tvrde da je u trenutku izbijanja požara u njoj bilo najmanje 63 bolesnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.