U trendu

Iran: Drugi dan zaredom rekordan broj novoinficiranih

TEHERAN – Iran je danas, sa skoro 21.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, drugi dan zaredom srušio dnevni rekord novih infekcija.

Broj danas potvrđenih infekcija – 20.954 – značajno je nadmašio onaj od utorka, kada ih je bilo 17.430. To potvrđuje da je u Iranu trenutno najveći talas Kovid 19 u poslednja četiri meseca.

AP prenosi da je zemlja u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji nakon dvonedeljnog praznika “Noruz”, persijske Nove godine, tokom koga su milioni ljudi putovali do popularnih odredišta za odmor širom zemlje i okupljali se u svojim domovima na proslavama, uprkos vladinim zdravstvenim uputstvima.

Vlasti su saopštile da su glavni grad Teheran i nekoliko drugih većih gradova proglašeni ove nedelje za takozvane “crvene zone”, koje imaju najozbiljnija ograničenja i najveću stopu pozitivnosti na virus. Preko 85 odsto zemlje sada ima status „crvene“ ili „narandžaste“ zone, navodi agencija.

Iran se već mesecima bori da kontroliše pandemiju Kovid 19 koja u ovoj zemlji ima najgore posledice na Bliskom istoku.

Sa današnjim rezultatima, prema zvaničnim podacima, ukupan broj zaraženih u epidemiji dostigao je 1.984.348, a nakon 193 nova smrtna slučaja od koronavirusa, koje je Ministarstvo zdravlja potvrdilo, ukupan broj preminulih je 63.699, što je najveći broj u regionu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.