U trendu

Iran uveo 10-dnevni karantin u većem delu zemlje

TEHERAN – Iran je danas uveo 10-dnevni karantin u većem delu zemlje u cilju suzbijanja širenja četvrtog talasa pandemije koronavirusa, javljaju državni mediji.

Portparol ministarstva zdravlja Alireza Raisi saopštio je da će od 31 pokrajine u njih 23 biti uveden lokdaun, prenosi Rojters.

Preduzeća, škole, pozorišta i sportski objekti biće zatvoreni, a zabranjena su i okupljanja tokom meseca posta Ramazana koji počinje u sredu.

U Iranu je od početka pandemije potvrđeno više od dva miliona sluvčajeva korona virusa, a dnevni prosek novozaraženih poslednje sedmice je 20.000. Do sada je u zemlji od korona virusa umrlo 64.000 ljudi.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da se zemlja nalazi u četvrtom talasu pandemije, a povećanje broja novozaraženih pripisao je britanskoj varijanti virusa koja se u Iran proširila iz susednog Iraka.

Vakcinacija u Iranu teče sporo, a do sada je u zemlju stiglo oko dva miliona doza vakcine Sputnjik V, 250.000 doza vakcina kineskog Sinofarma i deo narudžbine od 500.000 doza indijskog COVAXIN-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.