Irski Zeleni pozivaju na formiranje krizne vlade

DABLIN – Irska stranka Zelenih uputila je danas apel svim strankama da obustave pregovore o formiranju nove vlade i da umesto toga oforme privremenu, kriznu vladu.

Rivalske stranke, radnička Fiana Fail i liberalno-konzervativna Fine Gejl juče su odlučile da uđu u koalicione pregovore, uz obrazloženje da je „…izbijanje epidemije koronavirusa nametnulo potrebu da se hitno oformi nova vlada koja ima parlamentarnu većinu“, prenosi Rojters.

Danas je u Irskoj potvrđen prvi smrtni slučaj od koronavirusa.

Strankama Fiana Fail i Fine Gejl potrebna je podrška najmanje još jedne stranke ili osmorice nezavisnih poslanika u podeljenom parlamentu sa ukupno 160 poslaničkih mesta.

Bez obzira što su ove dve stranke izopštile stranku Zelenih iz daljih pregovora o koalicionoj vladi, ne nameravaju da odustanu od pojedinačnih pregovora sa njenih 12 poslanika.

„Zeleni pozivaju sve stranke da suspenduju pregovore o formiranju nove vlade i da se posvete formiranju nacionalne, krizne vlade sa tromesečnim madatom“, kaže se u apelu Zelenih.

V.D. premijera Leo Varadkar odbacio je mogućnost formiranja privremene krizne vlade, a radnička Fiana Fail i liberalno-konzervativna Fine Gejl ne odstupaju od čvrste odluke da neće u vladu sa Šin Fejnom, trećom najjačom parlametarnom strankom, uz obrazloženje da je u prošlosti delovala kao političko krilo Irske Republikanske Armije (IRA).

IRA je decenijama vodila oružanu borbu protiv britanske uprave u Severnoj Irskoj i u tom konfliktu, do postizanja mirovnog sporazuma 1998. godine, život je izgubilo oko 3600 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.