Istrazivanje: Mali rizik od zaražavanja na koncertima

NOVI SAD – U Nemačkoj je sprovedena studija koja je pokazala da u zatvorenim koncertnim prostorima koji imaju dobru ventilaciju, kao i na otvorenim prostorima ne postoji veliki rizik od infekcije, prenosi IQ Mag, jedan od vodećih stručnih magazine muzičke industrije, saopštili su iz EXIT festivala.

Naučna studija sprovedena u novembru trajala je tri dana u koncertnoj dvorani Koncerthaus u Dortmundu, koja ima 1500 sedećih mesta, i nastavak je avgustovskog istraživanja Restart-19, Univerzitetske bolnice u Haleu, čiji rezultati su pokazali da uz odgovarajuću ventilaciju postoji „nizak do vrlo nizak“ rizik prenosa zaraze sa osobe na osobu.

„Koncertne hale i pozorišta nisu mesta zaraze“, kaže dr Rafael von Hoensbreh, direktor Koncerthausa u Dortmundu.

Kako navodi, prethodni meseci su pokazali da je politici potrebna naučna osnova za donošenje odluka.

„Našom studijom želimo da se postaramo da koncertne hale i pozorišta mogu ponovo da prime adekvatan broj posetilaca“, kazao je Rafael von Hoensbreh.
U korak sa nemačkom studijom, na temu rizika zaražavanja ide i „Primavera Sound“ koja je u decembru 2020. godine organizovala muzički događaj bez socijalne distance, na kome nije došlo do zaraze virusom COVID-19.

Primavera se udružila sa bolnicom u Barseloni, Germans Trias, kao i Fondacijom za borbu protiv zaraznih bolesti kako bi organizovali ovaj probni ivent, na koji su pozvali 1000 ljudi.

Zabavi je prisustvovalo njih 463, dok je 496 je smešteno u „kontrolnu grupu“ koja nije mogla da uđe u koncertnu dvoranu.

Osam dana kasnije, svi su morali da se testiraju ponovo, a nakon ponovnog testitranja u grupi kojoj je bio omogućen ulazak na ivent nije bilo pozitivnih, dok je u ‘kontrolnoj’ grupi pozitivnih bilo dvoje.
„Nadamo se da će ti podaci otvoriti put za dajla istraživanja koja treba da dovedu do spašavanja živih koncerata tokom i nakon pandemije koronavirusa“, rekli su organizatori u izjavi.

Ovaj uspešan eksperiment pozitivan je korak za međunarodnu festivalsku i klupsku scenu koja je trenutno jako ugrožena.
Albanski festival „Unum“ prošle nedelje najavio je da će se održati u punom kapacitetu zahvaljujući brzom testiranju.

Londonski „100 Club“ trenutno testira novi ventilacijski sastav koji je dizajniran da uništi 99,99 odsto štetnih patogena u zraku u zatvorenom prostoru.
Vodeće evropske zemlje i najveće korporacije takođe očekuju da će u drugoj polovini godine doći do povratka masovnih događaja.

Tako je Vlada Nemačke nedavno pozvala organizatore koncerata i festivala da već počnu sa radom na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće leto, dok je i globalna koncertna korporacija Live Nation takođe najavila povratak masovnih koncerta i festivala do jula ove godine, navodeći ohrabrujuće vesti na polju pronalaska vakcine i razvoju sve bržih i jeftinijih testova na Covid 19, kao glavni razlog za optimizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.