U trendu

Istraživanje pokazalo: Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

Švedsko istraživanje pokazalo je kako je do kraja aprila samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na koronavirus, što bi moglo pojačati bojazni da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta.

Tu je strategiju zagovarao glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel. On je dao preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mere i karantin.

U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći deo Evrope bio zatvoren. Broj mrtvih od covida-19 je u Švedskoj  mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.

Broj pacijenata na intenzivnoj nezi u Švedskoj je pao za trećinu otkad je krajem aprila imao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava. Ali Švedska je u poslednjih sedam dana zabeležila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Evropi.

Istraživanjem o antitelima hteli su da utvrde postoji li potencijal za kolektivni imunitet, odnosno je li dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi se zaraza prestala širiti.

Švedska zdravstvena agencija u sredu je saopštila da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Stokholma zaražena, objasnivši kako je studija provedena pre puno vremena, bolest se u međuvremenu još proširila.

– Malo je manje nego što smo očekivali, ali ne puno, možda za jedan do dva odsto – kazao je Tegnel.

Švedsko zdravstvo isticalo je da kolektivni imunitet nije cilj sam po sebi, nego da je svrha strategije usporiti širenje virusa kako ne bi preplavio zdravstveni sistem.

Švedski stručnjaci tvrdili su da države koje su uvele potpune karantine kako bi sprečile izloženost virusa dolaze u opasnost ponovnih izbijanja zaraze.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno „imuniteta krda“, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.