U trendu

Istraživanje: Svega 6 odsto građana VB ima antitela na kovid

BRISEL – Najnovije istraživanje pokazalo je da svega šest odsto engleske populacije, odnosno 3,4 miliona ima antitela na virus kovid-19.

To je objavljeno u studiji Kraljevskog koledža u Londonu zasnovanoj na testiranju oko 100.000 volontera u periodu od 20. juna do 13. jula, prenosi briselski Politiko.

Kako je saopštio britanski Sekretarijat za zdravlje i socijalnu negu procenat antitela zavisio je u zavisnosti gde su ljudi radili i živeli, od godišta, etničke pripadnosti.

Pokazalo se da su oni koji su živeli u Londonu imali više šansi da budu zaraženi, odnosno 13 odsto ispitanika je imalo antitela, za razliku od onih na jugu Engleske od kojih je svega tri odsto bilo pozitivno.

Takođe osobe starosti između 18 i 34 godine u većem procentu su imali antitela – osam odsto, dok je njih tri odsto starih 65 godina bilo pozitivno.

U 96 odsto slučajeva oni koji su preležali korona virus imali su antitela, dok trećina anketiranih nije imala nikakve simptome virusa.

Pokazalo se i da je veći procenat zaraženih bio među crnim osobama i Azijatima (17 i 12 odsto), dok je kod belih bio pet odsto.

Veći postotak zaraženih zabeležen je u kućama u kojima je živelo do šest odoba, nego u kućama gde je živela jedna osoba.

Primećeno je i da su se kod pušač u većem broju, od nepušača, razvila antitela.

Istraživanje će biti ponovljeno na jesen i biće obimnije – u njemu će učestvovatim 200.000 volontera.

U Velikoj Britaniji od početka epidemije obolelo je ukupno 313.798 osoba, od kojih je u Engleskoj zabeleženo 270.971 slučajeva, pdnosno 0,5 odsto stanovništva u Engleskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.