Istraživanje u Zagrebu: Škole nisu žarišta korone

ZAGREB – Učenici se ne mogu smatrati asimptomatskim prenosnicima korona virusa, a škole nisu žarišta prenosa, pokazali su rezultati nedavnog ispitivanja učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i zaposlenih u zagrebačkim školama.

Taj je podatak objavljen u petak na stručnom skupu „Izgradnja otpornih obrazovnih sustava u pandemiji COVID-19: Podrška u očuvanju mentalnog zdravlja dece i njihovih porodica“, u organizaciji gradskog odeljenja za obrazovanje i za zdravstvo, prenela je Hina.

Učesnike skupa je sa rezultatima upoznala pomoćnica sektora za obrazovanje Iva Milardović Štimac, navodeći da u testiranju učestvovalo 19 škola, 12 osnovnih i sedam srednjih i 2.290 ispitanika, 1.925 učenika i 365 zaposlenih.

Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu u narednim nedeljama biti proveden skrining (dubinsko snimanje) na populaciji dece u osnovnim i srednjim školama.

„Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nakon katastrofa, u koju se mogu ubrojati i zemljotresi i pandemija, proces skrininga na probleme mentalnog zdravlja omogućava ranu identifikaciju i usmeravanje najugroženije dece i adolescenata ka primanju adekvatne pomoći“, rekao je Igor Mikloušić, voditelj projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.