Italija: Broj mrtvih kao u ratu

RIM – Predsednik državnog statističkog instituta (Istat) Karlo Blanjardo procenjuje da će ove godine u Italiji biti oko 700 hiljada preminulih, gotovo stotinu hiljada više nego prošle godine.

„To je kao broj žrtava u ratu, poslednji put ovoliki broj umrlih u Italiji zabeležen je 1944. godine”, rekao je Blanjardo za televiziju RAI.

List „Il Fato Kotidijano“ komentariše da su njegove reči potvrdile poređenje koje novinari i naučnici često koriste kada pišu o korona virusu, kao na primer „rat protiv pandemije“ i slično.

O žrtvama kovida19 govorio je i predsednik lokalnog ogranka moćne Konfindustrije Mačerate, Domeniko Guzini, koji je rekao:

„Ako nam neko i umre (od kovida) strepljenje“, a smisao je „pa šta“. Njegove reči su izazvale pravu buru negodovanja, osuda i sarkastičnih komentara na socijalnim mrežama, a video zapis gde govori Guzini raširio se društvenim mrežama.

Njegovo izvinjenje nije bilo dovoljno da stiša skandal pa je Konfindustrija formalno pokrenula proceduru za utvrđivanje da li je Guzini kao član Konfindustrije prekršio etička i moralna pravila federacije.

Predsednik teritorijalne asocijacije Mačerata (udruženje koje okuplja i predstavlja sve firme na određenom teritoriju) je rekao da se “takve nehumane reči ne mogu tolerisati niti od bilo kojeg hejtera na društvenim mrežama, a kamoli od osobe koja je član tako ugledne organizacije.

Konfindustrija Mačerata je zatvorila svoju Fejsbuk stranicu zbog velikog broja komentara i verbalnih napada ogorčenih gradzana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.