U trendu

Italija: Epidemija nije pod kontrolom

RIM – U Italiji je registrovan manji procenat zaraženih od kovida-19, u odnosu na broj testiranih, ali je nivo infekcije još visok, što znači da nije moguće pratiti sve zaražene, i prema tome pandemija je izvan kontrole i neophodno je nastaviti sa merama, rekao je direktor odelenja za prevenciju pri Ministarstvu zdravlja, Đani Reza, prenosi Ansa.

U poslednja 24 sata bilo je malo više od 13.000 novozaražeih, a u odnosu na predhodni dan porastao je broj žrtava korona virusa – 488 pacijenata je preminulo.

Tako se broj ukupno preminulih u Italiji, od početka pandemije kovida19, u februaru prošle godine, popeo na 85.000.

Broj Italijana koji su ozdravili od zaraze je gotovo 1,9 miliona.

Po prvi put nakon nekoliko meseci broj trenutno zaraženih je ispod pola miliona, takođe procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je smanien – sada je 4,6 odsto, a dan ranije bio je 5,1 odsto.

U Italiji se nastavljaju problemi sa anti-kovid vakcinacijom prouzrokovani smanjenjem isporuka vakcine Fajzer-Biontek, jedine koja se za sada koristi u zemlji.

“Kašnjenje u isporuci dogovorenih količina vakcine Fajzer pravi enormnu štetu Italiji kao i drugim zemljama Evropske Unije. To ima direktne posledice po zdravlje i život građana, ali i na ukupnu situaciju koja je već mnogo oštecena zbog pandemije. Već smo preduzeli zakonske mere kako bi zaštitili naše interese precizirane ugovorom sa proizvodzačem vakcina Fajzer-Biontek”, napisao je premijer Đuzepe Konte na svojoj Fejsbuk stranici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.