Italija: Nove mere neizbežne, 32.000 novi dnevni rekord

RIM – U Italiji novi dnevni rekord zaraženih kovidom-19 je skoro 32.000, 297 preminulih, ukupno 18.000 hospitalizovanih, a u odeljenjima intenzivne nege leči se trenutno 1.843 pacijenta, izveštava onlajn “Hafington Post”.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca kaže da se zaraza zastrašujuće brzo širi.

“Ili ćemo zaustaviti širenje koronavirusa ili cemo se za par dana naći u veoma teškoj situaciji. Imamo 48 sati vremena da razmislimo pre nego što uvedemo nove mere”, kaže za list ministar Speranza.

Premijer Đuzepe Konte, koji je proteklih dana prema izveštavanju medija uporno odbijao uvođenje novog karantina za celu nacionalnu teritoriju, ublažio je svoje stavove i sada govori o “ciljanom karantinu”, to jest zatvarnju onih zona gde je nivo zaraze najviši, a takve su na prvom mestu severna regija Lombardija, gde je u poslednja 24 sata devet hiljada novih slučajeva zaraze, i južna regija Kampanja u kojoj je otkriveno skoro cetiri hiljade novih slučajeva zaraze u poslednja 24 sata.

“Tvrditi da je izlaz iz pandemije imunitet stada je kolosalna glupost. Sa svim merama ograničenjima koje smo preduzeli pandemija se širi, i nije teško zamisliti u kakvoj situaciji bi smo se našli da ništa ne uradimo na sprečavanju širenja kovida-19”, piše na svom fejsbuk profilu profesorica univerziteta u Padovi, imunolog Antonela Viola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.