Italija: Stanje bolje, ali nije vreme za ublažavanje mera

RIM – Tendencija pada broja novozaraženih korona virusom u Italiji je primetna, ali taj proces je spor i zato ne treba ublažiti anti-kovid mere, kaže direktor Odeljenja za prevenciju Ministarstva zdravlja Italije Đani Reza.

Prema njegovim rečima, dva faktora na osnovu kojih se utvrđuje epidemiološka situacija, faktor Rt i incidenca, odnosno procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, niži su u odnosu na prethodne dane.

U poslednja 24 sata broj novozaraženih u Italiji je oko 14 hiljada, dok je preminulih i dalje mnogo, jer su 634 osobe nove žrtve kovida-19.

Među njima su i tri lekara, pa se ukupan broj lekara žrtava korona virusa od početka pandemije popeo na 237.

„Prema broju lekara koji podležu zarazi, vratili smo se na nivo iz marta meseca“, rekao je predsednik udurženja lekarskih komora Italije Filipo Aneli i potvrdio da još nije jasno kako je tako veliki broj žrtava među medicinskim osobljem uprkos svim merama zaštite i predostrožnosti.

Na redovnoj konferenciji za štampu šef odseka za okolinu i zdravlje Visokog instituta za zdravstvo, doktor Gaetano Setimo, podvukao je važnost da se u kućama redovno provetravaju prostorije, najmanje 5-do 10 minuta svakoga sata, da bi se pročistio vazduh.

„Ukoliko se prostorije ne provetravaju, naše kuće mogu postati faktor rizika za ukućane. Jer duži boravak više osoba u istim prostorijama i vazduh zasićen hemijskim isparenjima kucnih aparata i instalacija može uticati na naše zdravlje“, rekao je Gaetano Setimo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.