Italija: Zašto su neki asimptomatični

RIM – Jedna od karakteristika kovid-19 koja zabrinjava naučnike jeste činjenica da, pored pacijenata koji pokazuju jasne znake zaraze, postoje i oni, takozvani asimptomatični, koji su zaraženi a ne pokazuju znake infekcije. Jedini način da se utvrdi da su inficirani jeste testiranje.

Napuljska onlajn novina Fanpejdž prenosi rezultate danskih naučnika sa univerziteta u Arhusu koji su pokušali da objasne tu nepoznanicu.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu “Embno Reports”, kovid-19 je u stanju da izbegne, da zavara imune čelije koje se nalaze u ljudskim plućima a koje, na pojavu bilo koje infekcije, počinju da luče interferon, supstancu koja pomaže imunom sistemu da održi organizam zdravim.

Danski naučnici su pokazali da je korona virus u stanju da inhibira, da spreči te specijalne ćelije (naučni naziv je macrofagi alveolari) da nakon zaraze virusom pojačano luče interferon i time smanjuju sposobnost organizam da se brani.

Upravo je to razlog što se virus, u prvoj fazi zaraze, širi sa zaražene osobe, koja ne pokazuje znake infekcije, na druge sa kojima je zaraženi u kontaktu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.