U trendu

Italijanski političari pozivaju na zabranu profašističkih grupa posle nasilja u Rimu

Italijanski poslanici i političari koji naginju levici pozvali su na zabranu profašističkih grupa, dan nakon što su protivnici vakcinacije, podstaknuti od lidera ekstremne desnice, upali u sedište sindikata u Rimu.

Vlasti su danas saopštile da su uhapsile 12 demonstranata, medju kojima je lider krajnje desne partije Nova snaga Djulijano Kastelino.

Oko 10.000 demonstranata izašlo je juče na ulice Rima da izrazi gnev zbog uvodjenja kovid propusnica bez kojih zaposleni neće moći da udju na radna mesta od petka.

Kovid propusnice potvrdjuju da je osoba primila najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, da se nedavno oporavila od infekcije ili da je negativno testirana u prethodnih 48 sati.

Kastelino, kome je zbog ranijeg nasilja zabranjeno učešće na protestu u Rimu, navodno je jedan od članova stranke Nova snaga koju su huškali pristalice da upadnu u sedište unije sindikata koji podržavaju uvodjenje kovid propusnica.

Brojni demonstranti su koristili štapove i metalne šipke da razvale vrata i razbiju prozore, a kada su upali u zgradu, lomili su kompjutere i telefone i obarali nameštaj.

Kasnije su se stotine demonstranata sukobile sa policijom tokom pokušaja da dodju do trga ispred kabineta premijera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.