U trendu

Italijanski zahtevi zbog pandemije zaustavili medjunarodne vozove

Švajcarsko železničko preduzeće kaže da će od četvrtka na neodređeno vreme biti obustavljena gotovo sva putovanja vozom između Italije i Švajcarske zbog mera epidemijske kontrole koje zahtevaju italijanske vlasti.

Uredba italijanske vlade nalaže da železnička preduzeća uvedu kontrolu temperature putnika koji moraju dokazati da su negativni na korona virus i imati dokument svojih poslodavaca da im odobravaju putovanje, rekla je portparolka Savezne železničke službe Švajcarske Otavia Maserini.

„Mi nemamo sredstva da sprovedemo te zahteve“, rekla je Maserini za AP. Rekla je da italijanske mere znače „gotovo potpuno zaustavljanje“ putovanja vozovima između dve zemlje, mada bi mogli da i dalje idu regionalni vozovi na jednoj liniji koja povezuje Brig u Švajcarskoj i Domodosolu u Italiji, kojima upravlja drugi operater.

Zastoj na železnici mogao bi pogoditi mnoge prekogranične radnike, posebno u zdravstvu, koji svakodnevno putuju iz Italije u južnu Švajcarsku.

Zaustavljanje saobraćaja dolazi usred povećane zabrinutosti zbog širenja bolesti KOVID-19 tokom drugog evropskog talasa. Švajcarska je zabeležila visok nivo prenosa, ali nije donela stroge mere kontrole kakve su u susednim zemljama Francuskoj, Italiji i Nemačkoj.

Maserini je rekla da je putovanje vozom između Švajcarske i Italije ove godine opalo za 50 odsto usled pandemije koja je prekogranični saobraćaj između Švajcarske i suseda proletos sasvim zaustavila na dva meseca, tokom prvog talasa KOVIDA-19 u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.