Izdavači povodom Svetskog dana knjige: Pandemija pokazala da je knjiga najsigurnije uporište

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) čestitalo je čitaocima Svetski dan knjige i autorskih prava uz poruku da knjiga mora da bude istaknutiji i značaniji element kulturnog delovanja.

„Pandemija korona virusa s kojom smo se suočili ponovo nas je podsetila, kao i sve velike krize u prošlosti, da su dobre i pametne knjige najsigurnija uporišta, najpouzdanije tačke oslonca, najbolja i najprimenjivija rešenja i za pojedinca i za čitavo društvo“, naveli su iz UPIS-a.

Dodali su i „da nam je pandemija potvrdila da je elektronska komunikacija najbrža i najefikasnija, da se obrazovanje preselilo u elektronski prostor, ali da je knjiga i dalje najpouzdaniji oslonac u učenju“.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije smatra da u bolnicama, domovima za stare, dečjim prihvatilištima, sigurnim ženskim kućama, kao i u svim drugim socijalnim ustanovama u kojima u kontinuitetu boravi veći broj ljudi, treba osnovati specijalizovane biblioteke.

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je  ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, dok je ova tradicija znatno duža u Španiji, gde se ovaj datum obeležava od 1923. godine, kao dan kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.