Izrael poklanja vakcine u zamenu za normalizaciju odnosa?

TEL AVIV – Izrael je poklonio ograničenu količinu vakcina protiv korona virusa palestinskim vlastima i pojedinim zemljama, saopštio je danas kabinet premijera Benjamina Netanijahua.

Početkom nedelje Vojni radio je objavio da Netanijahu razmatra doniranje vakcina zemljama sa kojima nema diplomatske odnose, u zamenu za normalizaciju diplomatskih odnosa, piše Džerusalem post.

Kako se navodi, među zemljama koje su od Izraela su dobile vakcine su Honduras i Gvatemala, koje su svoje ambasade prebacile u Jerusalim, a određenu dozu dobiće i Češka, koja, preme pisanju medija planira da otvori ambasadu u Jerusalimu.

Iz kabineta navode da su mnoge zemlje tražile pomoć od Izraela, koja je vodeća zemlja u svetu u vakcinaciji stanovništva protiv korona virusa i tražile donacije vakcina.

„Izrael ne proizvodi vakcine i zemlje koje su tražile vakcine rečeno je da je količina koju je Izrael naručio namenjena vakcinaciji njegovog stanovništva i da neće moći da pomogne dok se vakcinacija u Izraelu ne završi“, navodi se u saopštenju Netanijahuovog kabineta.

Dalje se navodi da je prošlog meseca ograničena količina vakcina koje nisu iskorišćene nakupljena i da je zato odlučeno da se simbolična količina da za palestinske zdravstvene radnike i nekim zemljama koje su to tražile od Izraela.

Ambasada Hondurasa u Izraelu nije bila dostupna za komentar.

Izrael uvozi Fajzerove i Astrazenekine vakcine i do sada je Fajzerovu vakcinu primilo skoro 50 odsto od devet miliona stanovnika, ali je bio na meti kritika jer nije obezbedio vakcine Palestincima u izraelskom delu Zapadne obale i pojasu Gaze, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.