Izveštaj o Išglu: Loše procene sa teškim posledicama

BEČ – Ekspertska komisija koja je analizirala upravljanje korona krizom u pokrajini Tirol u vezi sa skijaškim centrom Išgl, zaključila je da je, iz epidemiološkog ugla, bilo pogrešno čekati do 12. marta sa uredbom o obustavljanju skijanja u Išglu i drugim skijalištima.

Predsedavajući komisije Ronald Rorer preneo je da je to telo došlo i do zaključka da pokrajinske vlasti Tirola, odnosno predsednik pokrajine Ginter Plater, nisu pogrešno reagovale na nastalu situaciju.

Istovremeno se ukazuje da su lokalne vlasti imale loše procenu na osnovu kojih je došlo do pogrešnih odluka.

To se tiče pre svega procene oko zatvaranja ski lokala u Išglu, kao i na izostanak mera za sprečavanje širenja korona virusa.

Pored toga, postoji sumnja da su rezultati testa osoblja iz bara „Kicloh“ pogrešno procenjeni.

Ukazano je da je odluka predsednika Tirola Platera da se obustavi prevremeno skijaška sezona bila ispravna i odmerena.

Uredba o zatvaranju ski-liftova izdata je od strane pokrajinskih vlasti 12. marta, a gradonačelnik Išgla Verner Kurc ju je primenio tek od 14. marta, a prema zakonu je trebalo da to učini odmah.

Skijaški centar Išgl dospeo je na naslovne strane medija širom sveta nakon što je ustanovljeno da je bio žarište infekcije mnogih stranih skijaša.

Takođe je kritikovana savezna vlada kancelara Sebastijana Kurca zbog iznenadnog proglašenja karantina u dva regiona, bez prethodnih priprema, i uz nedostatak komunikacije i uključenja u to s nadležnom opštinom Landek.

Komisija konstatuje da je, od spoznaje opasnosti od zaraze, trebalo planirati kontrolisano upravljanje odlaskom stranih turista iz ski centara, te da je odlazak stranih gostiju trebalo da se odvija postepeno, kontrolisano, preko vikenda.

U Išglu su se korona virusom zarazili brojni turisti sa Islanda, mnogih drugih skandinavskih zemalja, kao i Nemačke.

Udruženje za zaštitu potrošača podnelo je već tužbu protiv Austrije u vezi sa ovim slučajem, a očekuje se da će prvu zbirnu tužbu, sa više od 6.000 podnosilaca, podneti iduće godine sa zahtevom na obeštećenje zbog namernog produžavanja skijaške sezone i pored saznanja o širenja virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.