Izveštaj SIPRI: SAD i dalje ubedljivo najveći proizvodjač i izvoznik oružja

SAD su i dalje ubedljivo najveći proizvodjač i izvoznik oružja, a daleko iza njih na drugom mestu je Kina, pokazao je najnoviji izveštaj Stokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Prema izveštaju za 2019. godinu, 25 najvećih svetskih proizvodjača oružja ostvarilo je promet od 361 milijarde dolara, prodajom oružja i pružanjem vojnih usluga. To je 8,5 odsto više nego 2018. godine i 15 odsto više nego 2015. godine, prenosi Dojče vele.

Kompanije iz SAD koje su medju pet najvećih proizvodjača oružja ostvarile su promet od 166 milijardi dolara, a 12 američkih kompanija obuhvaćenih Izveštajem učestvuje sa 61 odsto u prodaji oružja širom sveta.

Na drugom mestu najvećih trgovaca oružjem je Kina sa udelom od 16 odsto. Četiri kineske firme obuhvaćene Izveštajem povećale su promet za 4,8 odsto.

Istraživač SIPRI Nan Tijan rekao je da kineski proizvodjači oružja profitiraju od programa vojne modernizacije Kine. Dodao je da te firme najvećim delom prodaju robu unutar Kine.

Na trećem mestu je Rusija sa udelom od 3,9 odsto.

Šefica Programa SIPRI za istraživanje trgovine oružjem i vojnih izdataka Lusi Bero-Sudro navodi da je Rusija smanjila prodaju oružja pošto je ruskim proizvodjačima oružja ograničen izvoz usled sankcija nametnutih Moskvi zbog odnosa prema Ukrajini, dok je zbog ekonomske situacije usporena modernizacija ruske vojske.

„To naravno znači smanjenje prometa za rusku industriju naoružanja, jer glavni klijent, ruska vlada, manje naručuje“, rekla je Bero-Sudro.

Šest velikih zapadnoevropskih kompanija ima udeo od 18 odsto u prodaji oružja širom sveta. Nemačke firme nisu medju 25 najvećih.

Bero-Sudro navodi da je rast izdvajanja za naoružanje ogledalo napetosti u medjunarodnoj politici i dodaje da je on primetan od 2014. godine, kada je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, a da je dodatno pojačan od 2016. godine, nakon što je za predsednika SAD izabran Donald Tramp.

Ekološka grupa Grinpis kritikovala je povećanje izdvajanja za oružje i zahteva „radikalnu promenu razmišljanja“.

Stručnjak Grinpisa za naoružanje Aleksander Lurc rekao je da se „pogrešan razvoj retko odvija tako jasno“ pred očima sveta.

„Zbog pandemije korona virusa, ugrožena je egzistencija stotina miliona ljudi, milioni su inficirani, a bezbroj ljudi nema dovoljno medicinske zaštite“, kazao je Lurc.

Generalni sekretar Svetskog programa za hranu Matijias Moge kazao je da je „skandalozno da zarada 25 najvećih firmi za naoružanje raste dok novac za održivu borbu protiv gladi nedostaje“, navodi Dojče vele.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.