Izvođenje „Evgenija Onjegina“u čast Lidije Pilipenko u NP

BEOGRAD – U znak sećanja na Lidiju Pilipenko (1938-2020), 28. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biće izveden balet Petra Iljiča Čajkovskog „Evgenije Onjegin“ za koji je jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja uradila libreto, koreografiju i režiju.

Bio je to, ujedno, i njen poslednji balet koji je postavila u Narodnom pozorištu, a premijera je održana 23. decembra 2017. godine.
Predstava je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti, remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, Lidija Pilipenko je s maestrom Đorđem Pavlovićem uradila i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.

Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama, dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.

Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.

Lidija Pilipenko preminula je 3. jula ove godine u Beogradu.

Ceo svoj život posvetila je baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv.

Predstava se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.